Pelastakaa Kaukajärvi ry sai vuoden ympäristöpalkinnon

Pelastakaa Kaukajärvi ry on saanut Suomen Sukeltajaliiton 2017 Ympäristöpalkinnon. Sukeltajaliiton ympäristöpalkinto luovutettiin yhdistykselle Sukeltajaliiton syyskokouksessa 28.10. Sukeltajaliitto haluaa palkinnolla kiittää yhdistystä arvokkaasta työtä Kaukajärven hyväksi. Yhdistys jakaa palkinnon vuosittain tapahtumalle, kampanjalle, perinteelle tai muulle ympäristönsuojelulliselle toiminnalle, jossa myös sukeltajilla on ollut tärkeä rooli.

 Pelastakaa Kaukajärvi ry:n saama vuoden Ympäristöpalkinto yleisön nähtäville

Pelastakaa Kaukajärvi ry on saanut Suomen Sukeltajaliiton 2017 Ympäristöpalkinnon. Sukeltajaliiton ympäristöpalkinto luovutettiin yhdistykselle Sukeltajaliiton syyskokouksessa 28.10. 

 

Sukeltajaliitto haluaa palkinnolla kiittää yhdistystä arvokkaasta työtä Kaukajärven hyväksi. Yhdistys jakaa palkinnon vuosittain tapahtumalle, kampanjalle, perinteelle tai muulle ympäristönsuojelulliselle toiminnalle, jossa myös sukeltajilla on ollut tärkeä rooli.

Pelastakaa Kaukajärvi ry haluaa jakaa tunnustuksen kaikkien niiden tahojen kanssa, jotka ovat tehneet työtä Kaukajärven suojelemiseksi.

 

- Sukeltajaliiton ympäristöpalkinto on kiertopalkinto ja myös me laitamme palkinnon kiertämään, kertoo Sanna Hautamäki Pelastakaa Kaukajärvi ry:stä.

 

-  Haluamme antaa palkinnon esille niille tahoille, jotka ovat mahdollistaneet toimintaamme. Ensimmäiseksi palkinto asetetaan näytille Kuninkaankulman K-Supermarkettiin, sillä kauppias Mikko Salmia on ollut useana vuonna tukemassa Kaukajärven tapahtumia ja lahjoittanut eväät talkoolaisille.

 

Kauppias Mikko Salmia iloitsee tunnustuksesta.

 

- Olen tosi iloinen, että teos tulee kauppaan esille. Erityisen hienoa tässä on se, että ympäristönsuojelu saa huomiota ja kannustaa toivottavasti muitakin pitämään ympäristöstä huolta, Mikko Salmia sanoo.

 

Jukka Nurmisen kuvaaman ”Jurmon kivet” -taulun on lahjoittanut John Nurmisen Säätiö ja se on esillä Kuninkaankulman K-Supermarketissa vuoden loppuun.

 

Uusia villejä suunnitelmia

 

Pelastakaa Kaukajärvi ry on järjestänyt vuosittain siivoustalkoita sukeltajien kanssa. Parhaimmillaan pinnan alla ja päällä on ollut satakunta talkoolaista siivoamassa järvestä sinne kuulumattomia roskia.

 

Jatkosuunnitelmiakin on jo viritelty, kertoo sukeltaja Aino Oura.

 

- Ilmaan on heitetty ajatus tehdä Kaukajärveen kaksi elinympäristöä eli habitaattia eli turoa kaloille. Näin saisimme lisää kutupaikkoja kaloille. Sukeltajat voisivat seurata uuden ekosysteemin syntyä ja vuoden kiertoa sekä kasviston että eliöstön suhteen. Kuvaamalla saisimme näytettyä muillekin millaista vesiluonto on.

 

Habitaatteja haluttaisiin tehdä kaksi, toinen syvemmälle ja pimeämpään ja toinen matalampaan rantaveteen eri kalalajeja ajatellen.

 

- Nimeäisimme nämä kaksi uutta paikkaa tietenkin Akiksi ja Turoksi. Niihin olisi helppo jokaisen löytää kun merkkaisimme reitin valmiiksi.

 

Habitaattien taustalla on huoli rapujen kotikoloista. Kaukajärven siivoustalkoissa pohjasta on nostettu lukuisia pulloja, viilipurkkeja ja muita roskia, jotka saattaneet toimia rapujen koloina. Niinpä sukeltajat haluaisivat nyt perustaa esimerkiksi kivistä tehtyjä Rapuloita, joissa olisi ravuille luonnollisempia kolopaikkoja kuin pohjaan uponneet lasit ja muovit.

 

- Molemmat ajatukset ovat vielä ideavaiheessa. Uudet ajatukset ja toteutuskeinot ovat enemmän kuin tervetulleita, Oura haastaa ja kehottaa ihmisiä tarjoamaan ideoita Pelastakaa Kaukajärvi ry:n Facebook-sivulle.

 

 

Lisätietoja antavat:

 

Sari Nuotio, toiminnanjohtaja, Sukeltajaliitto ry    sari.nuotio@sukeltaja.fi , 040-5256336

Sanna Hautamäki,  Pelastakaa Kaukajärvi ry     pelastakaakaukajarvi@gmail.com , 040-5933187

Eva Wäljas, Pelastakaa Kaukajärvi ry pelastakaakaukajarvi@gmail.com, 050 5209016

Julkaistu 31.10.2017